Ülkede rejim endişeniz var mı?

A&G Araştırma Şirketi'nin yaptığı araştırmaya göre, 'AKP'den endişeniz var mı?' sorusuna 'Var, ya da kısmen var' diyenlerin oranı ile 'hayır' diyenlerin oranı arasında ne kadar fark var? Türkiye'de rejim sorunu var mı? İşte cevapları:



Genel seçimlere sayılı günler kala A&G Araştırma Şirketi'nin Milliyet gazetesi için yaptığı araştırma, Cumhuriyet'in değerlerine sahip çıkma, laiklik gibi konularda üniversite mezunlarının AKP'yle ilgili endişelerinin daha çok olduğunu, ilkokul mezunlarının büyük çoğunluğunun ise AKP'yle ilgili böyle bir endişesi bulunmadığını ortaya koydu.



İlkokullu endişeli değil


"Bazı çevreler, AKP ile ilgili, laiklik veya Cumhuriyet'e sadakat konusunda endişeleri olduğunu söylüyor. AKP ile ilgili bir endişeniz var mı?" sorusuna "hayır" diyenler yüzde 50, "evet" diyenler ise yüzde 26.1 oldu.


"Kısmen var" diyenlerin oranı ise yüzde 13.4. Yüzde 10 ise görüş belirtmedi. AKP'yle ilgili olarak endişesi olanların yarıya yakını üniversite mezunu, endişesi olmayanların yüzde 60'a yakını ise ilkokul mezunu çıktı.


AKP vitrin süslüyor


"AKP, seçimlerde Milli Görüş geleneğinden gelen adaylar yerine, sosyal demokrat ve liberal kökenlileri tercih etti. AKP, merkezde toplumun her kesimini kucaklayan bir parti mi oluyor, yoksa tüm bu değişiklikler göstermelik mi, sizin düşünceniz nedir?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 34.7'si AKP'nin "vitrin süslediğini, göz boyadığını" söylerken, yüzde 23.7'si "Seçimlerde olur böyle şeyler" dedi. Katılımcıların sadece yüzde 22.4'ü AKP'nin İslamcı gömleğini çıkarıp merkezde yer aldığını belirtti.



Terör büyük sorun


Türkiye'nin çözülmesi gereken en acil sorunları bölümünde, birden fazla şıkkı işaretleyebilen katılımcılar, yüzde 80 oranında "işsizlik" dedi. Sıralamayı yüzde 75.6 ile terör, yüzde 40.4'le eğitim, yüzde 30.1'le ekonomi, yüzde 20.7 ile de sağlık takip etti.

Araştırma yorumunda, "Terör uzun yıllar sonra ilk defa bu kadar yüksek oranda, Türkiye'nin sorunları arasında sayılmaktadır" denildi.



K.Irak'a operasyon yapılsın


Ankette, "Kuzey Irak'a sınır ötesi bir askeri müdahaleyi mi yoksa K. Irak'la iyi ilişkileri mi Türkiye'nin çıkarları için daha doğru buluyorsunuz?" diye soruldu. Katılımcıların yüzde 45.9'u askeri müdahaleden yana görüş bildirirken, "iyi ilişkiler" diyenlerin oranı yüzde 41 oldu.

Askeri müdahaleyi gerekli görenlerin çoğunluğu Ege ve Marmara Bölgesi'nden, iyi ilişkileri gerekli görenlerin çoğunluğu ise Güneydoğu Anadolu'dan çıktı.



Araştırmanın künyesi



Araştırma, 9 - 10 Haziran'da Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, 33 il ve 121 ilçeye bağlı 134 mahalle ve köyde yapıldı. Araştırmaya 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 1193'ü kadın toplam 2 bin 407 kişi katıldı. Görüşmeler yüz yüze gerçekleştirildi.



Sağda birleşememe



Mumcu suçlandı


Katılımcılara, "Bildiğiniz gibi DYP ve Anavatan partileri birleşip seçimlere Demokrat Parti adı altında birlikte gireceklerdi. Ancak bu mümkün olmadı. Sizce neden birleşemediler?" diye soruldu.


Katılımcıların çoğu (yüzde 38.8) DYP - ANAP birleşmesinin gerçek değil, baraj kaygısıyla yapıldığını söyledi. Katılımcıların yüzde 22.4'ü "Başından beri zorlamayla yapılmaya çalışılan bir birleşmeydi, zaten bir şey çıkmazdı" derken, yüzde 17.5'i "Yazık oldu, birleşselerdi iyi olurdu, önemli bir fırsat kaçırıldı" diyerek görüşünü ortaya koydu. Katılımcılara ayrıca, "Bu birleşmenin gerçekleşmemesinde kim suçlu?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 40.1'i Erkan Mumcu'yu, yüzde 24.5'i Mehmet Ağar'ı, yüzde 24.2'si Mesut Yılmaz'ı, yüzde 12.7'si Süleyman Demirel'i suçladı.



Araştırmanın yorumu:


Parti tercihi sosyolojik


A&G Araştırma Başkanı Adil Gür, sonuçları şöyle yorumladı: "Türkiye'de rejim ve ideoloji eksenli bir seçim kampanyası yürütülüyor. Aslında seçmen tercihleri incelendiğinde, seçmenin parti tercihinde belirleyici nedenlerin sosyolojik olduğu anlaşılmaktadır. Örneğin, eğitim ve aylık gelir düştükçe AKP oyları, yükseldikçe CHP oyları yükseliyor.


Buradan hareketle, 'AKP ile laiklik endişeleriniz var mı?' sorusuna baktığımızda insanların ideolojik değil, sosyolojik nedenlerle yanıt verdiğini görüyoruz. Yine aynı eğitimliler askeri hareketi doğru buluyor. Dünyanın hiçbir yerinde eğitimli kesim askeri hareketi, doğru bulmaz aslında. Laiklik endişesi yüzde 40'lardaydı, aday listeleri açıklandıktan sonra yüzde 5 gibi bir azalma oldu. AKP'nin vitrininde gösterdiği liberal ya da sosyal demokrat adayların etkisi olduğunu düşünüyorum."








22 Temmuz seçimleri için "Sağcıların soldan, solcuların sağdan aday olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu katılımcıların yüzde 47.5'i "Siyasetçilerin menfaat için yapamayacakları yoktur" diye yanıtladı. Katılımcıların yüzde 18.3'ü "Ne güzel eski sağ sol kavgası ortadan kalktı, iyi oldu" derken, yüzde 15.9'u de "Sağcıların soldan, solcuların sağdan aday olmasını doğru bulmuyorum" yorumunu yaptı.














0 yorum: